
VATR 8 

Ruling given under section 69A of the Value Added Tax Act. 

Facts 

Company (A) is engaged in the rental of immoveable properties, other than for residential purposes. It 

registered for VAT on 5 October 2005 whereas it ought to have been registered as from 1 July 2002. 

Goods and services used prior to registration to make the taxable supplies are supported by – 

a) Invoices, showing VAT separately, raised in the name of a related company (B) and in that of 

another company (C). 

b) Receipts and other evidence in name of company A and in that of company B. 

In both cases, the auditor of company A has confirmed that the transactions have been paid incurred 

and accounted for by company A. 

Company B is not entitled to and has not taken credit for input tax in respect of the transactions. 

Point at Issue 

Whether company A is entitled to take credit for input tax in respect of taxable supplies supported by 

evidence as per (a) and (b) above. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Ruling 

Subject to the limitations specified in section 21 of the Value Added Tax Act, credit for input tax 

would be allowed to company A in respect of taxable supplies invoiced to company A or torelated 

company B, and certified by the auditor of company A as having been incurred, paid and accounted for 

by company A, provided that – 

a) the taxable supplies are supported by – 

i. invoices showing VAT separately; or 

ii. statements from the VAT registered suppliers showing: 

 invoice No. and date; 

 name of company in which invoice issued; 

 value of taxable supply; 

 amount of VAT claimed; and 

 VAT return in which accounted for. 

b) The auditor of related company B certifies that the invoices issued in its name have not been 

accounted for by company B. 


