
VATR 41 (Govt Gazette No.55 of 26 May 2012) 

Facts 

X intends to acquire commercial and/or office buildings on a going concern basis and wishes to have 

clarifications on the VAT treatment of electricity in the real estate sector. 

Electricity is normally supplied by the Central Electricity Board (CEB) to existing commercial and 

office buildings with one single owner, or syndicate of owners and billed according to readings from a 

central meter. Tenants of the commercial or building complex are thereafter separately invoiced every 

month in respect of their electricity consumption, by the owner or syndicate of owners, in either of the 

following ways: 

Option 1:   tenants are billed on a pro-rata basis according to their monthly electricity consumption 

obtained from readings of their respective secondary meters. 

Option 2:   tenants are billed according to their monthly electricity consumption obtained from 

readings of their respective secondary meters, but at the commercial rate applicable, i.e a mark-up is 

added on the bulk rate borne by the owner or syndicate of owners. (The bulk rate is a preferential rate 

which is below the commercial rate charged by the CEB). 

Option 3:   electricity is supplied by the CEB through a central meter but processed through a 

transformer and routed to the personal secondary meters of each tenant with re-invoicing made at a 

mark up by the owner or syndicate of owners. 

Point at Issue 

Whether invoices for electricity by owners or syndicate of owners to tenants under each of the above 

options should be charged at zero-rated amounts, or whether 15% VAT should be charged on such 

amounts of electricity consumption? 

Ruling 

Item 7 (a) of the Fifth schedule to the VAT Act provides that electricity "supplied by the Central 

Electricity Board and the renting out of a meter, the reconnecting of electricity supply and the carrying 

out of infrastructure works, by the Board is a zero-rated supply in accordance with Section 11 of the 

Act. 

In cases where CEB supplies electricity to the landlord who subsequently routes same through his own 

meters to his tenants, VAT should be charged on the total amount invoiced to the tenant. 

Where the tenants’ meters are placed by CEB and the CEB bills are in the names of tenants but the 

payment is done by the landlord and claimed back from the tenants with a mark up, the landlord is 

authorized to charge VAT only on the mark up provided the service charge and the disbursement are 

clearly mentioned on the VAT invoice. 


