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Facts 

X Ltd is a company incorporated on 14 August 2008 in Jersey. It has a holding of 49.5% of the shares 

in Y Company, a Mauritius domestic company. Y is engaged in property development and also holds 

land and properties in Mauritius. 

X is held by a fund (an English limited partnership) which is managed by Z.  The latter wishes to 

transfer the incorporation and tax residence of X from Jersey to Mauritius (i.e to re-domicile X from 

Jersey to Mauritius, or continue the company in Mauritius). 

 Points at Issue 

1. Whether any tax liability would arise in Mauritius, with regard to its 49.5% shareholding in the 

domestic company, on the transfer of incorporation and tax residence of the company from Jersey 

to Mauritius; 

2. Whether any tax liability would arise in Mauritius, following the registration of the company in 

Mauritius, on the disposal of its 49.5% shareholding in the domestic company in one lot or in 

several lots; and 

3. Whether the decision at points (1) and (2) would be different should the company obtain a 

Category 1 Global Business Licence from the FSC. 

Ruling 

On the basis of facts given, it is confirmed that: 

1. There would be no income tax implication on the registration and continuation of the company 

incorporated in Jersey as a company in Mauritius. The provisions of Section 56 of the Income Tax 

Act will apply. 

2. In line with the Practice Note dated 30 October 2006 issued by the Mauritius Revenue Authority on 

"Taxation of gains from sale of shares or other securities", any gains or profits derived from the 

disposal of investment held in the domestic company for a period of at least 6 months would be 

treated as capital gains and hence would not be subject to income tax. 

3. Should the company obtain a Category 1 Global Business License from the FSC, the decision given 

at point (1) above would not be affected. However, regarding the decision at point (2), the timing 

for the disposal of the shares would not be relevant, given that any gains or profits derived from the 

sale of the shares would be exempt from income tax in accordance with the provisions of item 7 of 

Sub-Part C of Part II of the Second Schedule of the Income Tax Act. 


